библиотека
Русский
Главы
Настройки

Розділ 2

Наталка

Зустріч була запланована на четвер. У перший день німець планував провести переговори з партнерами, узгодити всі деталі співпраці, а на п'ятницю була запланована спільна вечеря з майбутніми партнерами Клауса, де має відбутися підписання контракту. Власне, на цьому моя робота закінчувалася, далі я була надана сама собі.

До вильоту додому залишалася майже вся субота, яку я планувала провести в околицях Зальцбурга, відпочиваючи та катаючись на лижах. Враховуючи, що я не була у відпустці вже дуже давно, це для мене був, нехай дуже маленький, але довгоочікуваний відпочинок.

Зібравши валізу, я вирушила до аеропорту. Дорогою зробила кілька дзвінків по роботі, а потім, відкинувши голову на підголівник, прикрила на мить очі.

– Приїхали! - мені вже навіть почало щось снитися, коли низький голос таксиста вирвав мене із сонної завіси.

– Що? Куди? - не зрозуміла я, про що він.

- До аеропорту. – посміхнувся водій.

Мабуть, я здалася йому комічною.

- Треба ж, як швидко!

Нічого, посплю у літаку. Забравши свою валізу з багажника, я попрямувала всередину терміналу.

До посадки залишалося ще півтори години. Я знайшла затишне кафе, замовила собі каву і відкрила ноутбук, щоб не гаяти часу і трохи попрацювати. Раптом задзвонив телефон.

- Привіт, мамусю. Як ти?

- Привіт, Наталко. У тебе все добре?

Питання мене трохи здивувало. Зазвичай вона запитує щось на кшталт «Як справи?». До того ж її тон, у якому відчувалося занепокоєння, змусив мене насторожитися.

- Та все в порядку. В аеропорту чекаю оголошення посадки. А що трапилось?

- Не знаю, Наталко. Сон мені наснився дивний, не по собі щось.

- Мамо, ну ж ти знаєш, що треба робити в такій ситуації, сама мене вчила. - усміхнулася я. - Кажеш: "Куди ніч, туди і сон!" - і все. Заспокойся, у мене справді все добре.

- Коли повертаєшся?

- Планую встигнути точно до недільного пирога. У суботу прилітаю, у неділю буду в тебе.

- Добре. – відповіла мама вже спокійнішим тоном. – М'якої посадки та удачі у поїздці. Повідом, як долетиш.

- Добре, обіймаю тебе!

Ми попрощалися, а я задумливо подивилася на екран ноутбука. Усередині мене теж останні дні наростає якесь погане передчуття і цей дзвінок мами. Цікаво.

Мені далеко не шістнадцять, але для мами я залишусь дитиною, мабуть, доки в мене не з'являться свої діти. Якщо взагалі вони колись будуть. І то не факт, бо моя мама звикла мене опікати і ненав’язливо контролювати. Наша розмова внесла у мій настрій якусь смуту. Немов на голках, я допила свою каву і, закривши кришку ноутбука, пішла до зони посадки.

Моя надія на те, щоб виспатися під час перельоту, пішла боком рівно у той момент, коли літак набрав висоту. Напевно всі помічали, що нікого не нудить на каруселях, але варто з них зійти... Я тремтячими пальцями розстібала ремінь і на ногах, що підгиналися, мчала до омріяного туалету так, ніби це була мета всього мого життя.

Переліт здався мені моторошним кошмаром. Втім, я вже звикла, бо так відбувається щоразу. Потім я роблю перерву і знову збираюся летіти: ну як же, стільки польотів на моєму рахунку, вже напевно організм звик. Але ні. Йому глибоко по фігу, що я думаю і скільки я літаю.

Не встигла я приземлитися в Австрії, отримати свій багаж і трохи привести себе до ладу у вбиральні аеропорту імені великого Моцарта, як на мене чекав новий сюрприз.

Дзвінок Клауса пролунав якраз у той момент, коли я шукала очима табличку зі своїм ім'ям і не знаходила.

- Фройляйн, дуже шкодую, але мій водій не зможе вас забрати. Я викличу вам таксі і чекатиму вас у готелі.

І ось він! «Ідеальний таксист», який різко гальмує з приводу і без нього, вже мчить мене в готель. Після перельоту мені тільки такої поїздки й не вистачало, і я вже готова вийти на ходу, впасти на коліна і цілувати австрійську землю, наче рідну!

У лобі готелю я, мабуть, увійшла зовсім зеленою, що було видно за стурбованими очима мого роботодавця.

- Фройляйн Наташа, з вами гаразд?

Та не те слово, в повному! Я наділа на обличчя цілком природню посмішку:

- Не турбуйтесь, гер Клаус. Переліт був важкий, але нічого серйозного.

- Сподіваюся, ви почуваєтеся добре, Наташо.

Куди вже краще! Але потрібно тримати образ, тому без жодної тіні особистих проблем вимовила:

- Прекрасно, Клаусе, дякую.

- Що ж, тоді ви піднімайтеся в номер, розташовуйтеся, а я за годину чекатиму вас у ресторані готелю. Нам слід заздалегідь обговорити завтрашню зустріч.

Всередині знову вибухнуло якесь гидотне передчуття. Другий дзвіночок за сьогодні. Звичайна справа обговорити з клієнтом деталі роботи, тему зустрічі та нюанси. Але зараз мене насторожило щось невидиме. Не знаю, шосте почуття чи просто я старію і стаю нервовою.

Коротко подякувавши Клаусу за занепокоєння, я піднялася у свій номер, який виглядав скромно, суворо та зі смаком. Все як завжди в цій країні.

Залишивши валізу біля входу, я розстібнула блискавку на чоботях і з нереальним задоволенням позбавилася високих підборів.

Ще один невід'ємний атрибут професійного перекладача: дрес-код, в якому все ідеально від висоти шпильки до скромності сережок у вухах.

Ниючими ступнями я торкнулася м'якого килима. Кайф! Я мріяла про це кілька годин! Босоніж я пройшла до ліжка і впала на спину, розкинувши убік руки.

Мені б не роботу за кордоном, а відпустку! Проста, людська відпустка! Без інтернету, телефону, ноутбука та, бажано, без людей!

Я заплющила очі, і моя уява підкинула чітку картину, де я гуляю в засніжених околицях замку Нойшванштайн. Я одна, ані душі. Лише, природа, сніг та тиша.

"Нереально" - відразу заперечила я собі і, різко вставши з ліжка, попрямувала в душ. Необхідно привести себе в тонус, переодягнутися і йти на вечерю з Клаусом. Ще два дні, Наталко, а там субота, лижі, глінтвейн, а потім додому, де мамин пиріг, кава з корицею та новорічні свята.

- Ви, як завжди, виглядаєте чудово! - розсипався у компліментах Клаус, показуючи мені на моє місце за столиком.

- Дякую, Клаусе. - я присіла на край стільця і ​​уважно подивилася на свого співрозмовника.

Він був напружений, що йому не властиве. Від цього моє почуття, наче щось не так, посилилося. Проте, намагаючись сховати напругу, Клаус відкрив меню і поглядом покликав офіціанта.

- Ласкаво просимо до нашого ресторану! Чого бажає фрау?

- Легкий салат на ваш вибір, будь ласка. - Відповіла я, не дивлячись на офіціанта, оскільки продовжувала уважно вивчати поведінку Клауса.

Він же, як ні в чому не бувало, замовив собі тафельшпіц із телятини і, склавши руки біля підборіддя, пильно глянув мені в очі.

- Наташо, як ви вже зрозуміли, я хотів би заздалегідь обговорити деталі завтрашньої зустрічі. Нас буде одразу три сторони. У моїх планах підписати з ними п'ятирічний контракт на регулярне постачання товару. І хочу звернути вашу увагу, цей контракт дуже важливий. – Клаус зробив паузу, щоб підкреслити всю серйозність цього заходу.

- Клаусе, ви чудово знаєте, що я завжди виконую свою роботу по максимуму. Що саме від мене потрібно?

- Завтра ми проведемо переговори та обговоримо умови угоди. На п'ятницю мені потрібно буде контракт двома мовами, який ми підпишемо за вечерею.

– Не бачу жодних проблем. - посміхнулася я, але Клаус мене перебив.

- Точніше два контракти. Один – офіційний, з яким ознайомляться усі партнери. Другий - той, що ви роздасте на підписи ближче до кінця вечері. Ці люди з вашої країни вони полюбляють алкоголь. Ви розумієте про що я?

Я розуміла. Занадто добре розуміла, у що мене втягують і чим може обернутися.

- Клаус, боюсь, ви неправильно розцінили мої професійні обов'язки.

У горлі пересохло, і я потяглася за келихом з водою, але Клаус перехопив мою руку.

- Наташо, у вас немає права відмовитися. Ваш гонорар за цю роботу, у дуже великому розмірі вже переведено на рахунок Вашої компанії. До того ж, поспішаю нагадати вам, що нас пов'язує не лише робота. Між нашими компаніями укладено договір, що включає складання документації.

- Але не включає підміну документів. - уточнила я, намагаючись зберігати спокій і не привертати загальну увагу. – Відповідно до нашого договору, я маю право не погоджуватися на додаткові вимоги. Крім того, ми можемо його розірвати будь-якої миті, сплативши штраф. Такий варіант мене цілком влаштовує. Повернути кошти на рахунки вашої компанії теж завдання не складне.

- Наталю. - Клаус спрямував на мене крижаний погляд, а моє ім'я прозвучало вкрай жорстко. - Грошей, які я вам заплачу, вистачить на нове житло вашій мамі. Подумайте про неї, в яких умовах вона живе?

Усередині все стислося. Звідки він знає про мою маму і про те, що вона живе у старенькій «хрущовці»? Він копирсався в моєму особистому житті, щоб мати важелі впливу?! Я відчула, як по моїй шиї побігли мурашки, але все ще зберігаючи зовнішній спокій, я вирішила уточнити:

- Клаусе, ви мені зараз загрожує, я правильно розумію?

Німець нарешті відпустив мою руку і тихо засміявся:

- Ви маєте право розцінювати мої слова, як вам завгодно. Але, повірте, я не бажаю вам нічого поганого. Я лише пропоную дуже гідну винагороду за додаткові послуги, назвемо це так. Крім того, у контракті, який необхідно підписати, немає нічого кримінального. Лише маленька виправка.

Ага, як же! Знаю я ці виправки і чим вони можуть закінчитися. Але прозорий натяк на мою маму значно приборкав моє бажання просто піднятися і піти. Ніколи раніше Клаус не дозволяв собі нічого навіть схожого на сьогоднішню нашу зустріч. Але, мабуть, варто було прислухатися до інтуїції та відмовитись одразу. Але ж я думала, що розумніша за неї.

- Клаусе, якщо я погоджуся на вашу пропозицію, які ви даєте гарантії, що у разі виявлення підміни я не нестиму за цю ситуацію жодної відповідальності?

Німець примружив погляд і знову пильно глянув мені у вічі.

– Ваше завдання зробити так, щоб ніхто нічого не виявив. Але якщо так станеться, жодних гарантій для вас у мене немає.

Скачайте приложение сейчас, чтобы получить награду.
Отсканируйте QR-код, чтобы скачать Hinovel.